Avui a la classe de Gestió de la informació i TIC amb el professor Xavier Àvila hem realitzar la segona part dels treballs amb els grup de 4a 6 persones.
Per iniciar aquesta sessió ens ha explicat el concepte clau d'enciclopèdia. Una enciclopèdia és un llibre o un conjunt de llibres que inclouen tot el coneixement. Al segle XVIII tenien tanta informació que van decidir fer un llibre per recopilar tota la informació de la humanitat, és a dir, una agrupació de tot el coneixement del món. A partir d'aquest moment és quan van començar a sorgir preguntes com per exemple: Qui explica tot aquest coneixement? Depèn de qui ho expliqui la informació serà d'una manera o d'una altre (podrà ser més o menys ajustada a la reslitat). A partir d'Internet va sorgir el tema de que s'iniciés una enciclopèdia en què tothom pogués participar i no fossin especialistes, és a dir, es crea la "Viquipèdia", aquesta viquipèdia comporta avantatges i inconvenients.

Treball Viquipèdia:
Per començar a realitzar aquest treball hem anat al Google Docs i hem compartit un arxiu amb tots els membres del grup i en Xavier. Tot seguit hem realitzat un índex i hem començat a cercar informació.
Algunes preguntes interessants serien les següents:
  • La viquipèdia= enciclopèdia i la viqui=?
  • Tothom pot escriure en la Viquipèdia?
  • Com s'organitza?
  • Quins filtres hi ha sobre la informació que puja la gent?
  • Quins mecanismes té?
  • Es tan dolenta com diuen la Viquipèdia, si la fen servir tant?
Aquest treball sobre la viquipèdia té dos parts:
  1. Elaborar un dossier no més de 5 pàgines i possibles enllaços
  2. Fer realment una intervenció de la viquipèdia i observar què passa; si algú ens contesta; de quina manera quedem identificats; si algú està pendent del que pengem, etc.
També hem diferenciat una enciclopèdia digital d'una analògica: La digital té la possibilitat de realitzar un "copia y pega" en qualsevol document; es poden crear enllaços amb altres pàgines; pots tindre una enciclopèdia amb DVD (com és el cas de la ENCARTA); i si succeeix alguna novetat aquesta s'actualitza a l'instant. En canvi, la analògica només pot haver-hi text, imatges i esquemes. No s'actualitza (s'hauria de comprar una altre enciclopèdia recent) i es poden crear hipertextos.

Per últim hem diferenciat una enciclopèdia oberta d'una tancada: la oberta permet llegir i escriure (com és el cas de la Viquipèdia); i la tancada només permet llegir, no escriure (com és el cas de la Encarta en DVD).

0 comentarios:

Publicar un comentario