• Descripció:

El divendres 30 d'octubre vam iniciar la classe de Comunicació oral, escrita i digital amb un poema llegit per un company de classe, el David. Tot seguit vam entregar el treball del llibre "Com parlar bé en públic". Després ens va recordar que el grup A el dilluns tenim la exposició oral del "Qui ets tu?" i hem de portar blue-tack.
Després ens va explicar la diferència que hi ha entre un conte i una rondalla. El conte i la rondalla són sinònims, és a dir, són narracions que serveixen per entretenir i alliçonar: Però la diferencia que tenen és la següent: el conte acostuma a ser més curt, en canvi, la rondalla s'ha transmès per tradició oral.
Tot seguit, la professora Lluïsa Cirera, ens va recordar que a partir del dia 6 de novembre començaríem les recitacions de poemes, començant a partir del número 49 de la llista.
A continuació vam donar el full amb els noms de les persones del debat i el tema.
Després vam parlar sobre el treball del "Territori". Aquest treball durarà 5-6 minuts l'exposició oral i haurem d'entregar per escrit un guió; aquest treball serà avaluat per la professora Lluïsa Cirera i pel professor Xavier Àvila. Es començarà el dia 23 de novembre (primer el grup A i segon el grup B), dia 30 de novembre (primer el grup B i segon el A), el 14 de desembre (primer el grup A i segon el B), i el dia 21 de desembre (primer el grup B i segon el A).
A continuació hem llegit un article amb el títol: "Coses meves" d'Albert Om.
Tot seguit, la professora ens va donar un capítol d'una història: "Lingüística: Una introducción al estudio del lenguaje, con textos comentados y ejercicios", capítol 3 "El lenguaje y las lenguas". Amb això vam realitzar una lectura detallada i seleccionar les idees principals.
I per últim, la professora ens va entregar unes fotocòpies d'un llibre que es diu: "La lectura i la vida".

  • Reflexió:
Aquest dia quan vam començar a parlar sobre els treballs que hem de realitzar, em vaig adonar que tenim molta feina per endavant i molt poc temps. Així que a posar-se les piles.

L'article que va escriure Albert Om em va fer molta gràcia, perquè això ens ha pogut passar a molts algun cop, que pensem que té un preu i després n'és un altre molt més car. Encara que la diferència d'aquest article és molt gran! si a mi m'hagués passat això crec que hauria d'haver estat rentant plats una bona temporada.


  • Aprofundiment
Com a aprofundiment faré un petit resum dels dos textos que ens va donar la professora.

  1. "Lingüística: Una introducción al estudio del lenguaje, con textos comentados y ejercicios": Aquest text ens explica que el llenguatge és algú més que un medi de comunicació és un instrument. També ens explica que la comunicació és possible gràcies a l'organització i la reducció que fem del món per mitjà del llenguatge. A més a més, el llenguatge és el responsable de que siguem capaços de pensar i és el suport bàsic de la memòria. Un aspecte molt important del llenguatge és que fa possible l'autoexpressió, és a dir, l'existència d'un discurs intern. Per últim, també ens explica la definició general ,totes les llengües del món, els prejudicis lingüístics i entre d'altres.
  2. "La lectura i la vida": Aquest ens parlar sobre la lectura ens explica que llegir no és simplement plaer sinó també entendre millor el món. Els llibres són la memòria del món, sense aquests no podríem saber res dels nostres avantpassats. Llegir ens permet tenir un vocabulari més ric, si llegim ens dóna felicitat. Després en aquest text també apareixen 8trucs per llegir i exercicis per fer individualment. Tot seguit apareixen notes per la lectura. I per últim, la literatura juvenil.

1) Explicar-ne la història que ens transmet

La història representa un noi i una noia que estan a casa d’un d’ells dos i volen tenir relacions sexuals. En el moment que volen fer l’acte la noia li diu que es posi el condó o sinó marxa perquè diu que no es vol quedar embarassada. Llavors el noi es queda reflexionant durant unes mil·lèsimes de segons i decideix fer l’acte amb condó perquè ell també controla perquè ja és conscient de la realitat.


2)Anàlisi dels aspectes formals:

L’escena succeeix al menjador d’un dels joves, no podem saber exactament de qui és la casa perquè no ens ho especifiquen, podríem suposar que és la casa del noi perquè ella fa l’acte de marxar d’aquella casa no de fer-lo fora a ell.

El decorat d’aquesta casa és de classe mitjana-alta per el mobiliari que es veu al vídeo, i pels objectes de decoració, els quadres, la llum dempeus, el sofà que tenen els pares al saló, etc.

El color del saló és beix , la llibreria és blanquinosa i els joves porten roba fosca.

La música i el ritme d’aquest anunci és una barreja entre hip hop i rap nach i la lletra és cantada per ells. Si us hi fixeu aquesta lletra rima.


3)Anàlisi dels personatges i models que ens transmeten:

La noia és la que pren la iniciativa de l’acte sexual, ja que és ella la que obliga al noi a posar-se el preservatiu. El noi accepta les condicions de la noia perquè està totalment d’acord amb ella. Són dos joves conscients de la realitat i prou madurs per prendre les seves decisions, ja que aquí ens ho demostren.


4)Anàlisi del discurs verbal:

  • Text:

STOP!!

Tronco,..yo no corono rollos con “bombos”

O con condón o yo pongo stop!!

Como fosos. Como pozos. Somos dos

O con condón…o yo sobro

BOMBÓN…

…yo propongo condón como modo…

…lo cojo, lo toco, lo pongo…

…con condón…yo floto pronto.

¡Sólo con condón!

¡Sólo con koko!

En el primer paràgraf: La noia no està disposada a tenir relacions sexuals sense condó per no quedar-se embarassada, i li diu que la relació és de dos i que aquí els dos decideixen i que si ell vol arriscar-se a fer l'acte sexual sense condó és el seu problema però que amb ella no ho aconseguirà.


En el segons paràgraf: El noi l'atura i accepta el condó perquè diu que és còmode, que se'l posa sense cap problema, però que vol estar amb ella.


En el tercer paràgraf: La jove li torna a rcalcar només amb preservatiu, perquè li quedi ben clar.


En el quart paràgraf: El jove torna a dir que si que això s'ha de fer amb consciència, ja que els dos si decideixen tenir relacions sexuals és perquè ja són suficientment madurs.


  • Eslògan:

"Campanya para la prevención de embarazos no deseados"

"Ministerio de Sanidad y consumo"

L'eslògan és ben clar posat preservatiu i no et quedaràs embarassada si no ho desitges.


5) Valoració personal de l'anunci:

Crec que aquest anunci pels joves d'avui en dia és molt important, ja que molts de nosaltres al nostre DNI posa que som majors d'edat, però en veritat no som suficientment madurs. Això està demostrat quan mantens relacions sexuals sense preservatiu no només perquè la noia es quedi embarassada sinó també pel tema de les malalties de transmissió sexual, una de les més greus i que en l'actualitat no hi ha una cura total és el SIDA.

A més a més , aquest anunci té un llenguatge molt col·loquial perquè sigui proper als joves.

Aquest tema sobre l'embaràs és molt important en la societat espanyola, ja que en els últims anys moltes noies adolescents (sobretot menors) van haver d'avortar i moltes altres van decidir tindre el fill i ser mares adolescents, en aquell moment no ho deuen pensar, però tindre un fill és una responsabilitat molt gran més del que la gent es pensa; i crec que si ja van ser irresponsables en mantindre relacions sexuals sense preservatiu també ho seran alhora de criar al seu fill, necessitarien ajuda d'una persona amb qualitats psicològiques i pedagògiques per poder-li ensenyar a la mare adolescent.





L'ASSIGNATURA QUE MÉS M'AGRADAVA

L'assignatura que més m'agradava quan anava a l'escola era plàstica. Aquesta assignatura era molt dinàmica, sempre fèiem coses noves mai repetíem les mateixes pràctiques.
A més a més era una assignatura que et donava llibertat, perquè la professora et donava un tema i tu havies de reflexionar com faries la feina i donar-li un to creatiu, ja que no tenia que ser igual als dels companys.
Quan m'ho passava millor era quan arribava el Nadal, ja que cada curs feia una cosa diferent i en el moment que es munta l'arbre de Nadal es col·loca la feina feta i així els pares ho podien observar. Per exemple: a 5é en aquest arbre feien els animals del pessebre i a 6é feien les persones del pessebre (reis macs, caganer...).
  • Descripció:
Avui a la sessió de Seminari el primer que hem realitzat ha estat una enquesta anònima als estudiants de 1r Any de grau, l'objectiu d'aquesta enquesta és el de saber el motiu pel qual hem escollit aquesta Universitat i no pas una altre.
El següent exercici que han fet tres de les meves companyes (la María, la Laura i la Irene) ha sigut el de l'actualitat educativa. Primer ha començat la Maria sobre una notícia del diari "El País" que el títol de la notícia és el següent: "Generalitat y gobierno central se disponen a extender los portátiles a 250.000 alumnos", ens explica que proposen el finançament dels ordinadors amb un 50% entre el Ministeri i la Generalitat. Després ha continuat la Laura sobre una notícia del "20 minutos" que la notícia tracta sobre una prova que es realitza quan acaben l'ESO per facilitar-los la decisió de què haurien o podrien estudiar i també per veure el nivell dels alumnes en aquell centre escolar. I per últim, la Irene ens ha portat una notícia del Què!, però abans de comentar la notícia que més li ha impactat, primer ens ha comentat altres notícies també molt interessants que han estat: El Consum de Cànnabis de menors a Espanya (amb major número) que això pot provocar un futur fracàs escolar per la pèrdua de la memòria; i l'altre notícia era una proposta perquè als professors se'ls reconegués com a una autoritat, així si reben algun maltractament per part de l'alumne se'l podria condemnar per agressió a l'autoritat, això ho ha proposat el PP. Tot seguit la Irene ha parlat de la notícia que ha escollit que tracta sobre les patrulles anticampana, aquesta proposta la fet la guàrdia urbana i tractarà de dos agents vestits de carrer anar vigilant que tots els joves estiguin a les aules, aquesta proposta s'ha començat a aplicar al barri de l'Eixample; aquesta proposta va sorgir a partir d'unes estadístiques que van sorgir que deien que 79 de cada 150 alumnes consumeix drogues i alcohol en horari escolar.

Al finalitzar aquesta activitat hem continuat amb una altre: Anàlisi d'una revista d'educació: "Escuela". aquest exercici la realitzat l'Albert. Les característiques principals serien: està en format diari i redactat en castellà, s'edita a Madrid i aquesta revista va sorgir a l'any 1941 i té un cost de 4 euros. Després ens ha explicat el Sumari que conté: 1) Notícies importants, 2) Editorial (article d'opinió), 3) Espanya (àmbit estatal), 4) Autonomies (notícies autonòmiques, exemple: tercera hora de castellà a Catalunya, i l'abandonament de l'escola a les Illes Balears), 5) Educared (relacionat amb les TIC, notícies/reportatges), 6) Reportatges/entrevistes/opinions, 7) Legislació, 8) Educació estatal/autonòmic, 9) Cultural, 10) Contraportada (entrevista de personatge d'interès). A continuació ens ha explicat l'impressió que li ha donat aquesta revista, i segons els seu parer ha estat molt bona, ja que dona una visió global de l'educació a Espanya. Tot seguit ens ha explicat quin article ha escollit: un article d'opinió de Felix García (Catedràtic d'institut) i parla sobre el deteriorament dels mestres, és a dir, professors amenaçats pels alumnes i com a conseqüència l'aprenentatge dels joves és de menys qualitat; per aquest motiu en la Comunitat de Madrid volen convertir els professors en agents autoritaris; hi ha veritables problemes i un d'ells és el fracàs escolar; com a conclusió de l'article seria tenir millor educació i millor democràcia a l'escola i així serem millors ciutadans. I per últim els temes escollits per debatre han estat: la tercera hora de castellà i l'educació a Espanya.

Després d'aquesta activitat la professora Lluïsa Cirera ens ha donat un article que es titula: "L'era cristiana". I tracta sobre canviar el nom de vacances de Nadal per vacances d'hivern i les vacances de Setmana Santa per vacances de primavera. Això ho volen realitzar per la quantitat de cultures que hi ha, però al final no s'ha acceptat, ja que són ells els que s'han d'acostumar a les nostres tradicions no serem només nosaltres els que ho acceptem tot.

I per finalitzar la sessió de seminari hem realitzar una redacció sobre: "L'assignatura que m'agradava més a l'escola.

  • Reflexió:
En l'article de la Maria m'agradaria comentar que segons el meu parer un abús dels ordinadors pot afectar molt a la vista. Crec que tindre contacte amb els llibres és molt adequat perquè els nens aprenguin a respectar el material.
En l'article de la Laura m'agradaria comentar que crec que la prova no hauria de dir si servim per estudiar batxillerat o no, ja que cadascú pot fer el que vol. Això pot comportar que hi hauran joves que al suspendre aquest examen no voldran realitzar batxillerat i segurament estaran capacitats i potser van suspendre perquè van tindre un mal dia ; però també pot provocar que al no escollir batxillerat no repetirà tanta gent. Crec que aquest examen serveix més per l'escola que pels alumnes, perquè així l'escola pugui veure el nivell dels seus alumnes i reaccionar a temps.
En l'article de la Irene crec que està molt bé aquestes patrulles anticampanes perquè cada cop els joves en fan més i hem d'aturar això com sigui avanç que se'n escapi del tot aquest tema. I una multa de 3000 euros no ho veig bé perquè això els menors no se'n donen compte perquè són els pares qui paguen la multa, llavors hauríem de trobar alguna altre solució que els afectes a ells més directament.
Avui a la classe de Gestió de la informació i TIC hem realitzat una sessió molt dinàmica i molt interessant. Primer de tot ens hem agrupat en grups de 3-4 persones. Després el professor Xavier Àvila ens ha explicat que avui faríem un treball sobre "Recursos i serveis a la xarxa".
En el meu grup hi havia en Macià Bagur, Mònica Gutiérrez, Mònica De Haro i jo, i ens ha tocat el tema de Google Earth.
Teníem una hora per saber com funcionava, quines eres les seves característiques, funcions... i després hem exposat davant del Petit Grup durant 5 minuts com a màxim.

En el meu cas he exposat el següent: "Una de les funcions que desconeixíem és que a partir del Google Earth es poden crear vídeos: És a dir, es pot utilitzar la funció pel·lícules de Google Earth per gravar imatges en 3D i guardar-ho com un arxiu de pel·lícula. Un cop finalitzat aquesta feina et permet publicar-ho a la web, utilitzar-ho com a presentació o enviar-ho per correu electrònic. Per poder crear aquest vídeo s'ha d'utilitzar uns formats concrets que són els següents: 1)Windows Media Video (WMV) que només és exclusiu per Windows i Linux, està comprimit per a la presentació; 2) Audio Video Interleave(AVI) també és exclusiu per Wibdows i Linux, però aquest format és AVI i per aquest motiu no està comprimit; 3) Seqüència d'imatges (JPG) que permet capturar pel·lícules com imatges amb longitud variable o fixa;4) Quicktime, exclusiu per MAC que permet capturar .mov de Apple Quicktime."

Per poder veure el que han exposat els meus companys, ho podeu veure a través del Blink/Processos i contextos educatius II/Fòrums/Recursos i serveis a la xarxa(grup A). O per accedir a l'enllaç directe cliqueu AQUÍ.
Avui a la classe de Gestió de la informació i TIC amb el professor Xavier Àvila hem realitzar la segona part dels treballs amb els grup de 4a 6 persones.
Per iniciar aquesta sessió ens ha explicat el concepte clau d'enciclopèdia. Una enciclopèdia és un llibre o un conjunt de llibres que inclouen tot el coneixement. Al segle XVIII tenien tanta informació que van decidir fer un llibre per recopilar tota la informació de la humanitat, és a dir, una agrupació de tot el coneixement del món. A partir d'aquest moment és quan van començar a sorgir preguntes com per exemple: Qui explica tot aquest coneixement? Depèn de qui ho expliqui la informació serà d'una manera o d'una altre (podrà ser més o menys ajustada a la reslitat). A partir d'Internet va sorgir el tema de que s'iniciés una enciclopèdia en què tothom pogués participar i no fossin especialistes, és a dir, es crea la "Viquipèdia", aquesta viquipèdia comporta avantatges i inconvenients.

Treball Viquipèdia:
Per començar a realitzar aquest treball hem anat al Google Docs i hem compartit un arxiu amb tots els membres del grup i en Xavier. Tot seguit hem realitzat un índex i hem començat a cercar informació.
Algunes preguntes interessants serien les següents:
  • La viquipèdia= enciclopèdia i la viqui=?
  • Tothom pot escriure en la Viquipèdia?
  • Com s'organitza?
  • Quins filtres hi ha sobre la informació que puja la gent?
  • Quins mecanismes té?
  • Es tan dolenta com diuen la Viquipèdia, si la fen servir tant?
Aquest treball sobre la viquipèdia té dos parts:
  1. Elaborar un dossier no més de 5 pàgines i possibles enllaços
  2. Fer realment una intervenció de la viquipèdia i observar què passa; si algú ens contesta; de quina manera quedem identificats; si algú està pendent del que pengem, etc.
També hem diferenciat una enciclopèdia digital d'una analògica: La digital té la possibilitat de realitzar un "copia y pega" en qualsevol document; es poden crear enllaços amb altres pàgines; pots tindre una enciclopèdia amb DVD (com és el cas de la ENCARTA); i si succeeix alguna novetat aquesta s'actualitza a l'instant. En canvi, la analògica només pot haver-hi text, imatges i esquemes. No s'actualitza (s'hauria de comprar una altre enciclopèdia recent) i es poden crear hipertextos.

Per últim hem diferenciat una enciclopèdia oberta d'una tancada: la oberta permet llegir i escriure (com és el cas de la Viquipèdia); i la tancada només permet llegir, no escriure (com és el cas de la Encarta en DVD).
  • Resum-síntesi:

Molts teòrics afirmen que l'hipertext és una nova forma textual. L'hipertext es defineix com una eina seductora, però també perillosa perquè mai pots saber que hi ha veritablement darrera d'aquell enllaç.
No obstant, l'hipertext és també:
  1. "Un model teòric: una proposta d'organitzar la informació perquè es pugui llegir seguint relacions associatives i no només seqüencials."
  2. "Una abstracció: defineix una manera ideal en la qual tota la cultura escrita produïda per la humanitat podria estar a l'abast dels usuaris en un univers telemàtic, el ciberespai."
  3. "Una classe de programes informàtics: els que serveixen per a crear documents digitals susceptibles de ser llegits per la via de les relacions associatives."
  4. "Els documents digitals resultants."

La
Literatura hipertextual ha servit per englobar durant molt de temps les diverses formes textuals. La literatura Hipertextual és un conjunt de textos interconnectats, és a dir, que a partir d'un text pots accedir a un altre.

L'
Hiperliteratura es refereix a la literatura multilineal. Aquest terme va fer que apareixes també el concepte d'hiperteoria que s'ocupa de les investigacions especulatives sobre l'hipertext i els hipermèdia.
L'Hipertext es definex com a producte textual format per unitats narratives fragmentades que poden constar de text, so i imatge.
Paker i Jordan al 2001 ja van parlar de cinc processos i que podien donar pas a un nou model de comunicació: Integració, Interactivitat, Hipermèdia, Immersió i Narrativa.



  • Opinió Personal:
Segons el meu parer l'hipertext és eina molt interessant. Podem trobar , com bé diu en el text, una part possitiva i una part negativa: La part possitiva ens permet anar accedint a diverses pàgines webs i llegir diversos textos; però la part negativa és que mai saps amb seguretat si el que diu al hipervincle és el que hi haurà veritablement darrera, per saber-ho amb seguretat has de clicar, sempre queda el dubte.
A més a més, cal afegir que totes aquestes novetats en la tecnologia fa que es perdi l'interés per la literatira escrita en llibres de text.






"INTERNET CAMBIA LA FORMA DE LEER...¿Y DE PENSAR?"

  • Resum-síntesi:
Aquest article és del diari "El País" del dia 10-10-2008.
Com tots sabem Internet s'utilitza per a tot i emprenen molt de temps en navegar. Per aquest motiu es va obrir un debat sobre quina seria la seva infleuncia pels éssers humans.
Alguns experts com Nicholas G. Carr assegura que aquesta influencia és negativa, ja que, segons el seu parer ja no pensa com fa uns anys. Es va donar compte quan llegia, és a dir, abans era capaç de llegir durant hores, però ara es desconcentra i no és capaç de llegir. Segons el seu parer comenta que la "culpa" d'aquest succés és d'Internet i les hores que passa navegant. Carr afirma que som incapaços de concentrar-nos, de reflexionar i entre d'altres.
Altres científics afirmen que com passa amb les calculadores, que ara no som capaços ni de realitzar operacions aritmètiques, ara confiem en Google com amplificador de la nostre memòria, és a dir, recordem pitjor les coses que sense ell. També afirmen que la tecnologia és una eina molt important igual que les neurones. La tecnologia es combinarà en un futur pròxim amb el cervell per augmentar la capacitat intel·lectual.

A més a més s'han realitzat estudis sobre aquest tema de debat. Aquest estudi va consistir en veure com es comportaven els usuaris de dos pàgines web. I es va observar que aquests usuaris es dedicaven a "donar cops d'ull", és a dir, no feien una lectura de les notícies amb aprofundiment sinó que anaven saltant d'article en article (lectura "superficial").
Per aquest motiu molts científics diuen que aquests "cops d'ull" que realitzen afectaria tant als joves com a gent de totes a les edats, inclosos als mestres i metges.
Carr també afirma que aquests salts beneficia a les empreses, és a dir, quant més temps passem connectats i més pàgines saltem més ingressos obtindran. No obstant, cal esmentar que les empreses no van realitzar conscientment que vulguin la nostra falta de concentració sinó que ha sigut un efecte col·lateral.

Però segons aquests científics tot això té solució amb una educació i un millor software de recerca.

A més a més, al final d'aquest article parla sobre els usuaris de "corte y pega" molts cops els joves quan a l'institut ens han demanat algun treball hem fet una còpia del que hem trobat a Internet.

  • Opinió personal:
Segons la meva opinió estic entre un punt intermedi entre les diverses opinions dels científics. És ben cert que en l'actualitat llegim més a través d'Internet i que ja fem lectures amb profunditat , sinó que com a molt llegim el títol i el subtítol i si ens interessa llavors ens el llegim complet, sinó anem cap a una altre banda. També és veritat que la falta de concentració s'ha perdut, abans la gent era capaç de passar-se hores llegint un bon llibre, ara am prou feines estem una hora seguida llegint. Internet ens facilita molt trobar la feina que vulguem a través del buscador. Abans et tenies que espavilar buscant per les enciclopèdies, llibres , etc.
Però no tot ha de ser negatiu, des de no fa gaire les tecnologies han avançat desmesuradament i això ha portat com a conseqüència un avanç de la humanitat.
Per últim, vull esmentar aquests usuaris joves que realitzen aquests treballs de "corte y pega" comentar que no els serveix per a res perquè en la majoria dels casos els professors se n'adonen. I això comporta dues conseqüències: la primera, la de suspendre el treball; i la segona, no haver après res d'aquell treball que molt possiblement t'entrarà a l'examen. Molts cops els joves copiàvem els treballs d'una pàgina web que s'anomena "El rincón del vago".



Com podeu observar el meu mapa conceptual al ser tan gran la imatge es veu molt petita, així que he decidit importar-ho com a pàgina web perquè es pugui llegir clarament. Aquí teniu l'enllaç (cliqueu a la imatge de l'hipervincle per augmentar-la).








  • Descripció:

Vam iniciar la classe de seminari amb la posada en comú del llibre "Va de mestres" que teníem de portar llegit i fet el treball. Després de la posada en comú cadascú de nosaltres va llegir un fragment el que creies que millor li havia quedat; després la professora Lluïsa ens va preguntar què ens havia impactat o agradat més d'aquest llibre. Al finalitzar aquestes qüestions vam entregar el treball.
Tot seguit la professora ens va comentar que és molt possible que aproximadament sobre el 27 de novembre hauríem d'entregar el treball del llibre "Elogi de la feblesa".
A continuació, el nostre company Christian ens va fer una exposició oral sobre la revista d'educació: "Perspectiva escolar". Ens va parlar d'algunes de les característiques més rellevants de la revista: l'idioma és en català; el director és Miquel Àngel Essomba; el lloc on s'edita és a l'Associació e mestres Rosa Sensat; la revista es publica mensualment; l'any que es va iniciar va ser el 1974; el cost de la revista és de 6'90 euros. Després ens va realitzar un petit anàlisi de cada apartat de la revista, que globalment ni haurien dos grans apartats: Altres educacions, escola, mirades, notes bibliogràfiques i cartellera: premis. Després ens va explicar quina va ser la seva primera impressió i ens va comentar que per a ell va ser molt bona perquè tractava temes que havíem fet a seminari com per exemple l'escola als hospitals. I per últim, l'article que va escollir va ser: "Aprendre durant tota la vida. Aules de gent gran per al temps lliure", va escollir aquest article perquè creu que l'educació és tant important per als nens com per a la gent gran que en el seu moment no va poder estudiar.
Per últim vam finalitzar la classe amb totes aquelles persones que el dimecres no van poder llegir la seva redacció sobre l'experiència a l'escola. Aquesta lectura la va n fer: la María, l'Eva, la Natàlia, l'Eduard, l'Ailén, l'Anna, l'Irene, la Paula, el Christian, la Laura i jo.

  • Reflexió:
L'article que va escollir el Christian és molt interessant perquè té tota la raó. Molts dels nostres avis a causes de les guerres causaven molta pobresa, per aquest motiu molts nens s'havien de posar a treballar en comptes d'estudiar per portar diners a casa per sobreviure. Això va comportar molta gent analfabeta, però qui diu que és tard per estudiar? si la gent gran té força de voluntat per aprendre a llegir ho poden aconseguir sent evident que els costarà el doble que a una persona jove. Últimament s'ha pogut observar en les notícies que la novetat d'ara és que hi han un cursos per a gent gran (majors de 60 anys) per saber utilitzar els 4 aspectes bàsics de l'ordinador i també saber trucar i enviar algun SMS pel mòbil. Són aquest tipus d'activitats que hem de potenciar perquè la nostre gent gran pugui adaptar-se en la societat d'avui en dia, que és molt tecnològica, i que per a ells és un món totalment desconegut.

  • Descripció:

El divendres 23 d'octubre la professora Lluïsa Cirera va iniciar amb un poema sobre els paletes.
A continuació, ens ca comunicar que havia revisat tots els blocs i no estava gaire contenta, ja que només 4 o 5 persones el tenen bé del tot. El blog té una doble funció: La primera és deixar constància de tot el que s'aprèn en l'assignatura, tant dintre com fora de classe; i la segona és compartir les reflexions personals i introduir-ho en l'apartat d'aprofundiment de la seva assignatura. Ens va advertir que el blog val el 15% d'aquesta nota i que hem de vigilar.

Tot seguit, vam veure un vídeo sobre la lliga de debats universitaris de fa dos cursos. Aquest vídeo el vam veure per preparar-nos l'activitat que tenim de debat. Alguns dels aspectes més rellevants d'aquest vídeo van ser els següents: Primer la rectora va iniciar explicant què és la lliga de debats universitaris; a més aquesta lliga té dos objectius: el primer la participació dels estudiants i el segons l'enfortiment de la llengua. Després la rectora va presentar el jurat i va mencionar les 13 universitats que havien participat a la lliga (Alacant, Barcelona, Illes Balears, Lleida, Politècnica de Catalunya, Politècnica de Valencia, Ramón Llull, València, Vic, Pompeu Fabra,...). Després va anunciar que l'inici de la final començava i es realitzaria amb l'Universitat de Barcelona i Pompeu Fabra. Més tard va sortir a parlar Josep Castells que va explicar com es desenvoluparia la fase final: Aquesta lliga va començar a 3 dies (el dia de Sant Jordi), els finalistes van guanyar tots els debats, el debat és 5 contra 5 i en un equip hi ha 2 oradors (són els únics que poden parlar), 2 investigadors i 1 suplent; l'equip que no parla en aquell moment pot interpel·lar duran 15 segons excepte l'últim minuts i serà l'orador quan decideixi donar-li el torn. El debat final tracta sobre l'habitatge i l'estructuració del temps va ser: 5 minuts de presentació del tema a favor o en contra, 6 minuts de explicació, 6 minuts de conclusió, i 3 minuts de "resum".

  • Reflexió:
El vídeo va estar molt interessant i és una molt bona eina per preparar el nostre debat. Crec que aquesta activitat sobre el debat és bastant complicada perquè t'has de preparar tot el tema encara que estiguis a favor o en contra per poder contradir el que diu l'altre equip. També vaig observar que en tot moment estan molt atents i concentrats i prenen nota de tot per poder refutar el que diu l'altre equip. La veritat és que mai he participat un debat d'aquest tipus, moltes vegades a l'institut si que hem fet petits debats sobre un tema en concret perquè així la professora podia veure el nostre punt de vista, però mai he participat en un debat amb temps limitat.

Un mestre de primària que recordo molt

Una mestra que recordo molt és la meva tutora de 5è i 6è de primària. Quan més recordo d'ella és a 6è de Primària, ja que vaig ser la delegada de la classe per aquest motiu tenia més tracta amb ella. Primer com a delegada d'aquella època estàvem potenciant el reciclatge a l'escola, això va comportar molta feina per part de les dues, com per exemple crear iniciatives, exposar-ho a tota la classe, anar a altres centres docents perquè seguissin les nostres propostes i no fóssim els únics i entre d'altres.
També vaig formar part del jurat de Sant Jordi amb ella, el delegat i el tutor de l'altre classe. Això va comportar reunions de repartiment dels llibres, explicar quins llibres crèiem que haurien d'estar premiats i el perquè.
Aquests recòrds i d'altres va fer que li tingués una gran estima a la meva tutora pel suport que em va donar.
A més a més, també era la meva professora de català i naturals, i recordu que era molt exigent i demanava molta feina, però ens va servir de molt, almenys a la ESO.

  • Descripció:
El dimecres 21 d'octubre a la classe de Seminari vam iniciar la classe amb l'activitat de l'exposició oral de l'objecte personal: la primera va ser la Natàlia que va portar els aparells de les dents, li van posar un dia abans de la comunió; el segon, l'Edu va portar una samarreta amb un dimoni dibuixat davant i una frase darrera, li va regalar el seu millor amic pel dia de la graduació; la tercera, l'Irene va portar una cançó que li vam cantar el seu tiet i la seva cosina pel seu 18 aniversari; la quarta, l'Ailén va portar un penjoll amb la verge Lourdes; i la cinquena, jo que vaig portarel quadern d'Estada a l'Empresa.
La següent activitat que vam realitzar a continuació va ser la de l'Actualitat Educativa:
  1. Primer va començar l'Albert, l'article que va escollir de la setmana passada va ser "La educación, principal arma para luchar contra la violencia machista", l'Albert va començar explicant-nos l'idea principal de l'article i després la reflexió personal. A continuació vam realitzar la participació amb tot el grup de Seminari i algunes de les conclusions que van sortir és que l'educació no només és per lluitar el maltractament de les dones, sinó que també serveix per educar, a més a més és preocupant que hi hagi tanta violència contra la dona en totes les classes socials. I per últim l'Albert ens va comentar altres notícies importants de la setmana com per exemple la 3ª hora de castellà, i la entrevista a la ex ministra d'educació.
  2. El segon va ser el Christian, l'article que va escollir del dia 14 d'octubre va ser "La jornada intensiva és cosa pública". Les famílies volen que suprimeixin la jornada intensiva que es realitza al juny, però els professors no ho accepten. Aquesta jornada intensiva es realitza pel clima. A partir de l'any que vé volen començar el curs al 7 de setembre i així poder tindre al febrer una setmana de vacances. També vam parlar de l'USTEL (sindicat molt important pels professors. I per últim vam realitzar un debat sobre si la generalitat ha de pagar els campus de la gent que no s'ho pot permetre pagar.
Tot seguit vam realitzar l'activitat de la Revista que la va realitzar l'Anna i es deia "Aula d'Innovació Educativa. Algunes de les característiques: L'idioma d'aquesta revista és el castellà perquè està repartida per moltes zones d'Espanya; la revista que ens ha portat l'Anna és de l'octubre; l'inici d'aquesta revista va ser al 1992; el cost de la revista és de 7'90 euros, però si ets universitari o estàs a l'atur llavors et fan un descompte; en aquesta revista podem trobar 8 apartats. L'article que l'Anna ha escollit d'aquesta revista és "Matando dinosaurios con tirachinas" que parla de la incorporació laboral als joves i les dones, les condicions de treball molt precàries. Temes relacionats són la dificultat de la gent jove sense experiència; molta gent no estudia el que volen perquè no saben amb seguretat si en un futur trobaràs feina, llavors els joves decidim estudiar una carrera pensant en una feina estable.
Després vam començar l'activitat de : EXPERIÈNCIES A L'ESCOLA. Vam redactar un mestre de primària que recordem molt. A continuació 3 dels nostres companys van llegir les redaccions que van escriure. L'Albert ens va explicar el professor que més li va marcar, que els estomacava , però també els feia cantar, és a dir, per una part estaven contents i per l'altre tenien por; la María va parlar d'una mestra que els "maxacava" molt, fins al punt de fer-los plorar; i per últim, en Macià va parlar del seu professor de 5é i 6é que utilitzava una metodologia més dinàmica.

  • Reflexió:
M'agradaria parlar sobre el tema dels Campus jo crec que algunes persones amb dificultats econòmiques i sense avis amb qui deixar els nens es mereixen tindre a l'estiu un lloc on passar-s'ho bé i divertirse a l'estiu. És evidentment que només seria en casos excepcionals per a famílies molts necessitades.

Després sobre el tema de la Revista que va fer l'Anna crec que va fer una molt bona feina, molt exhaustiva. Vull mencionar-ho perquè en la descripció hi ha molt poques característiques, però ella el dia de Seminari en va dir moltes més.

També m'agradaria comentar que em va sorprendre moltíssim en el cas de la María i de l'Albert que tinguessin uns professors així. Em refereixo amb el punt que en el cas de la María ploraven i en el cas de l'Albert tenien por. Crec que això no és ser un bon mestre, s'hauria de replantejar la seva metodologia.


  • Aprofundiment
Ja tenim una petita alegria amb el consum de drogues entre joves. Aquí teniu l'article.